Grilio sezono įkarštyje iš daugelio kiemų rūksta dūmai – vasarotojai kepa mėsą, daržoves ir mielai leidžia laiką su šeima ir draugais. Ar pastebėjote, kokios populiarios tapo keraminės kepsninės? Nieko keisto – juk jos grilio gerbėjams suteikia neribotas galimybes. Juose galima ruošti maistą pačiais įvairiausiais būdais: ir kepti, ir rūkyti, ir troškinti, ir gruzdinti, kepti kaip krosnyje ir net virti. Tai tarsi mūrinė krosnis, grilis ir rūkykla viename, tad galima gaminti viską, ką tik sugalvosite – nuo kepsnių, šašlykų, mėsainių iki pyragų, picų, troškinių ar net duonos ir desertų. Be to, nors pats naudojimosi griliu įkarštis yra vasarą, nedvejodami galėsite išsitraukti šią kepsninę ir kitu metų laiku. Sezoniškumas jai negalioja.
Šiuolaikiniu keraminių kepsninių pradininkė, amerikietiška „Big Green Egg“ keraminė kepsninė jau tapo legenda. Būtent šios kepsninės kūrėjas Edas Fisheris sugalvojo, kaip molinį kamado krosnį paversti universaliu gaminimo prietaisu ir užkariauti viso pasaulio griliuotojų širdis. Šios kepsninės istorija prasidėjo prieš kelis tūkstančius metų. Kiaušinio formos molinis kamado indas gimė Azijoje. Kinai, o vėliau ir japonai jame gamino ryžius. Žodžio „kamado“ reikšmę iš japonų kalbos galima išversti kaip „krosnis“, „židinys“, „virimo vieta“ ar „ryžių virtuvas“. Molinė kiaušinio formos krosnis su moliniu kaminu dažnai stovėdavo japonų virtuvės centre
Edas Fišeris 6-ajame XX amžiaus dešimtmetyje buvo karinio jūrų laivyno leitenantas, tarnavęs Japonijoje. Jam didelį įspūdį paliko kamado pagamintų patiekalų skonis. Įvertinęs kamado potencialą, Edas jas pradėjo importuoti į JAV.
Įkvėpti amerikietiškos barbekiu kultūros, būsimieji „Big Green Egg“ kūrėjai uždėjo ant kamado kepsninės groteles, atrado, kaip tiksliai reguliuoti joje temperatūrą ir sugalvojo, kaip ruošti kepsnius ir mėsainius, kepti picą ir rūkyti įvairius produktus.
Taip ryžių virtuvas tapo universaliu maisto gaminimo prietaisu ir jau 1974 metais Edas atidarė pirmąją „Big Green Egg“ parduotuvę Atlantoje, Džordžijos valstijoje, JAV.
Bet importuojamos kepsninės dažnai trūkinėjo nuo karščio ir tarnavo ne taip ilgai, kaip norėjo Edas. Metai iš metų tobulindamas medžiagas, iš kurių buvo gaminamos „Big Green Egg“ kepsninės, Edas Fisheris siekė sukurti geriausią kamado kepsninę – ir jam tai pavyko!
„Big Green Egg “ pradėjo gaminti kepsnines iš išskirtinės kokybės keramikos, pasitelkiant NASA išvystytą technologiją, kuri buvo naudojama apsauginių plokštelių gamyboje NASA „Space Shuttle“ programoje. Plokštelės apsaugodavo erdvėlaivius nuo labai aukštos temperatūros, kai kosminiai laivai kilo ir leidosi per Žemės atmosferą.
Papildomai ši pažangi keramika buvo padengta tvirta apsaugine žalios spalvos porceliano glazūra. Taip gimė legenda tapusi „Big Green Egg“ kepsninė (liet. „Didelis žalias kiaušinis“).
Nuo to laiko „Big Green Egg“ populiarumas auga kaip ant mielių. Šimtai tūkstančių žmonių JAV, o vėliau ir visame pasaulyje tampa prisiekusiais „Big Green Egg“ gerbėjais. Grilio entuziastus žavi puikus patiekalų skonis, neįtikėtinas mėsos sultingumas ir šios kepsninės universalumas.
Jau beveik penkiasdešimt metų „Big Green Egg“ prekės ženklas Premium klasės kepsninių rinkoje užima lyderiaujančią poziciją.
Daugiau apie „Big Green Egg“: https://www.kepsnines.lt/